A - MCKORT - TRE BEHÖRIGHETER - ETT MÖJLIGT VILLKOR
24 år
20 år vid 2 års innehav av behörighet A2
18 år
högst 35 kW
16 år
högst 11 kW
VILLKOR AUTOMAT
MC-kortet steg för steg
-
1. Ansök om körkortstillstånd
Du ansöker enklast på transportstyrelsen med bank-id.
-
2. Syntest
Boka en tid med oss eller hos din lokala optiker.
-
3. Handledare?
Har du en granne eller kompis du kan öva med? Ansök om handledartillstånd.
-
4. Tekniskt & taktiskt duktig på MC.
Vår FÖRSTA lektion är alltid på manöverplan, innan vi kör ut i trafiken är grundkravet att du redan kan lågfart, högfart och bromsning precis enligt Trafikverkets krav vid prov.
När du har din första lektion gör vi en plan tillsammans. Vi har har allt du behöver för att genomföra en lektion, utrustning, motorcyklar och lärare!
-
5. Riskutbildning 1
Riskutbildning 1 är en teoretisk utbildning som lyfter fram risker som är speciella för motorcyklister. Du kan med fördel boka in det tidigt i din utbildning då vi förmedlar specifik kunskap som ger dig förutsättningar att bli trygg på två hjul.
-
6. Fakta - TEORI
Studera fakta. Ca 90% av de som tar MC-kort har ett B-körkort i botten men endast ca 60% klarar teorin på första försöket. De flesta körkortsappar syftar till att klara teoriprovet (kunskapsprovet) men skapar inte djupare förståelse. För en effektiv inlärning är förståelse för fakta ett måste om du vill ha en effektiv utbildning. Vi använder oss STR:s utbildningsmaterial som är framtaget av trafiklärare för att du som elev ska lära dig korrekt och effektivt. Du pluggar teori med hjälp av ett digitalt läromedel där du tar in kunskap via ett interaktivt material genom att läsa, lyssna, se på filmer, svara på körkortsfrågor och göra övningar.
-
7. BOKA RISK 2 MC
I slutet av din utbildning ska du göra RISKUTBILDNING 2, för att få ut maximalt värde från dina pengar och skapa en djup förståelse bör du kunna hantera din motorcykel obehindrat. Du kommer få göra kraftiga accelerationer, panikbromsningar och kraftig kurvtagning. Vi sammarbetar med GILLINGEBANAN där du genomför din risk 2:a
-
8. PROVET - PROVEN
Du behöver skriva ett teoriprov som är giltigt 1 år och sedan göra en uppkörning. För att få skriva teoriprovet behöver du ha rapporterade riskutbildningar. Du kan boka både teori och körprov samtidigt om du har ett giltigt körkortstillstånd.
-
DAGEN D
När det är dags för körprovet behöver du ha all utrustning och en godkänd motorcykel som klarar fordonskraven (exempelvis för A behöver MC:n ha minst 50 kw och väga 175 kg), har du valt att köra privat och inte har en egen MC hjälper vi dig, vi hyr ut motorcyklar. Utbildar du dig hos oss löser vi allt.
VÅRA MOTORCYKLAR
YAMAHA MT-07. Tung MC (A) och mellan MC (A2)
Europas populäraste motorcykel. Enkel, rolig och trevlig. Vi har en SÄNKT motorcykel ca: 5 cm
YAMAHA MT-125 & HONDA MONKEY 125. Lätt MC (A1)
Hojarna vi använder oss av är Yamaha MT 125. Enkel, rolig och trevlig. Vi har även en Honda monkey 125 för dig som är absolut nybörjare.
-
Din tid & energi + vi står för resterande del = körkort
Engagemang. Vi älskar det vi sysslar med och det ger i sin tur nöjda kunder. Dessutom har vi det kul på vägen. Det hänger ihop!
Kunskap. Vi pedagoger uppdaterar oss alltid inom pedagogik och körteknik. Vi vill att du ska känna dig trygg, säker och avslappnad med oss, det är då vi får ut de bästa utbildningsresultaten!
Trygghet. Vårt mål är utbilda säkra och trygga trafikanter. För att uppnå målet behöver vi skapa en trygg miljö för att din inlärning ska vara effektiv. Du kan känna dig trygg med oss.
I priset ingår allt du behöver för att utföra din utbildning.
-
Vår pedagogik - så här jobbar vi
Våra varför lärare utbildar dig till att bli en tänkande och säker mc-förare. Efter körkortet kommer du ha verktyg för att kunna fortsätta träna. Vi tränar inte för provet, kan du köra motorcykel klarar du körprovet.
Våra utbildningar bygger på moderna pegagogiska metoder där vi lär oss av varandra.
Teknikträning på manöverplan har du ett eget fordon.
Taktikträning i trafik är du lärare och elev 50% av tiden. Vi är alltid två elever och en instruktör.
Vill du vara själv med av oss instruktörer bokar du en PT-lektion, givetvis till en högre kostnad.
-
STU - Gillinge Trafikskola
Vårt övningsområde är beläget i det särklass bästa övningsområdet i Stockholm: Gillinge, Vallentuna. Vi har stadstrafik, landsvägar, manöverplan, parkeringar, gillingebanan (halkbanan) och allmäna kommunikationer precis runt knuten, ca 22 minuter från Tekniska högskolan med motorvägsbuss och 30 minuter från Norrtälje med motorvägsbuss. Hos oss finns det inga transportssträckor, lärandet börjar direkt.
Mer om utbildningen
-
Vad är att köra motorcykel?
Att köra motorcykel är fantastiskt roligt. För att din upplevelse ska bli så bra som möjligt behöver du vara taktisk i din körning. Du vill kanske njuta av omgivningen, lukterna eller kanske vill du bara transportera dig mellan A och B. För att kunna vara taktisk behöver ditt fokus vara på omgivningen och tekniken måste fungera. Det innebär att du behöver använda huvudet och tänka självständigt. Vi kallar det att vara en tänkande och säker mc-förare.
-
Självinsikt - du gör väl inte fel med flit?
Vi utgår från STR:s pedagogiska grundsyn, de fyra f:en i vår utbildning.
Vi skapar förståelse för fakta och du övar färdighet i början för att bli förtrogen senare. Viktigt är insikten i vad du behöver kunna och varför du behöver kunna det.
Vi är varför utbildare och inte hur utbildare. Varje dag ställer vi oss frågan, vilken typ av utbildarre är vi?
För att göra det så konkret som möjligt utgår vi från vanliga trafiksituationer. Vi ger tips på hur du kan tänka i situationerna, och vi kopplar situationerna till utbildningen och körprovet för motorcykel inte tvärtemot det som många gör, lära ut hur du kör manöverbanan men sedan inte har förståelse hur du klarar trafiksituationer. In fact. I vår undervisningsplan är manöverbanan nbågot som är ytterst enkelt om du kan du köra MC. Och inte är rädd.
-
Vilken motorcykel vill du köra?
Hur gör jag? Ska jag bestämma mig för vilken hoj jag ska ha och sen ta mc-kortet?
Ställ dig frågan vad ska jag ha min mc till och hur länge ska jag sitta på den? Sedan får du fundera på vilket val du gör. Hos oss är det ingen skillnad mellan A och A2.
Med ett körkort med behörigheten A får du köra alla två- och trehjuliga motorcyklar oavsett slagvolym eller motoreffekt.
Med körkortsbehörigheten A2 (mellan motorcykel / BEGRÄNSAD MC) får du köra tvåhjuliga motorcyklar där motorn har en nettoeffekt på högst 35 kilowatt (kW) och förhållandet mellan nettoeffekten och tjänstevikten inte är över 0,2 kW/kg.
Med körkortsbehörigheten A1 (Lätt MC) får du köra tvåhjuliga motorcyklar där motorn inte har en slagvolym över 125 kubikcentimeter, har en nettoeffekt på högst 11 kilowatt (kW) och förhållandet mellan nettoeffekten och tjänstevikten inte är över 0,1 kW/kg.
-
Tillstånd. Krav.
För att ta ett MC-kort krävs det att:
Du har ett giltigt körkortstillstånd
Du har fyllt 24 år (A), 18 år (A2), 16 år (A1)
Du har en giltig riskutbildning eller har körkort för A1 eller A2 och har genomfört riskutbildning när den behörigheten togs .
Du har gjort ett godkänt teoriprov och körprov. Har du redan tagit ett körkort för A1 eller A2 behöver du bara göra ett körprov.
För att övningsköra med oss måste du vara:
15 år och 9 månader för lätt MC (A1).
17 år och 6 månader för mellanstor MC (A2).
23 år eller haft behörigheten A2 under minst ett år och 6 månader för obegränsad MC (A)
-
Vi utbildar dig inte för att klara MC-provet utan för att vara en säker MC-förare, körkortet kommer på köpet.
Oavsett nivå övar vi mycket på trygghetsskapande övningar. Vi anpassar utbildningen till din nivå och dina behov.
Om du lär känna motorcykeln tidigt i din MC-utbildning kommer du spara mycket tid och pengar. Att köra MC handlar mycket om att bli bekväm och att inte vara rädd. När du klarar av att hantera motorcykeln på ett kontrollerat sätt tar vi oss vidare för att öva i trafik. Vi övar både på landsvägskörning och stadstrafik. Våra MC-lektioner genomförs alltid med två elever samtidigt och lärarna har en proaktiv och individuell undervisningsstil som baseras på dina behov. Alla elever behöver inte öva på samma moment även om lektionstiden är gemensam. Det har även visat sig vara väldigt effektiv metod att åtminstone vara åtminstone två elever, eftersom du då även ser den andra eleven öva och hör lärarens kommentarer. Vi har utbildningstider á 60 minuter och efter varje tillfälle utvärderar och sammanfattar vi dina nya kunskaper samt planerar gemensamt för nästa tillfälle och övningsmoment
-
Utrustning
Vi har all nödvändig skyddsutrustning i form av bl.a. hjälm och förstärkta kläder, handskar och skor i våra lokaler. Om du har egen skyddsutrustning får du självklart ta med och använda din egen. Vi har även motorcyklar. Allt från de korta till de hyfsat långa.